Saç Simulasyonu Nedir?
Saç derisinin bir tür dövme tekniği ile boyanması işlemine Saç simülasyonu denir.
Peki saç simülasyonu nasıl yapılır?
Aslında size saç simülasyonu böyle yapılır demek yerine kendi yaptığım işlemin içeriğinden bahsedersem daha sağlıklı bilgi vermiş olurum.
Saç simülasyonu yapımında kullandığım makine bir tür dövme makinesidir. Motorludur. Saniyede 70 ile 35 defa gidip gelerek, ucundaki iğne aracılığıyla deriye bir boya yani pigmenti işler.
Modern dövmede olduğu gibi bu dövme tekniğinde de, makine ucundaki (nozzle) iğne deriye değdiği anda pigment deriye işlenmiş olur.
Saç simülasyonunda kullanılan iğne kalınlıkları ise yapılan işleme göre değişkenlik göstermektedir. İşte burada bir usta olarak dövme sanatçısının yani benim (@fatihserdaroglu ) işçilik dediğim faktörüm devreye girer.
Hangi saç tipinde, hangi pigment ile hangi sıklıktaki noktalar kafa derisine işlenecektir?
Tüm bunları işlemi yaparken ben karar veriyorum. Bu kararı vermek için ezberci olmadan, herbir işlem için; uygulama öncesi nasıl bir işlem yapılacağına karar vermem gerekiyor.
Ben saç simülasyonu işlemlerini genel olarak ikiye ayırıyorum.
a-) Saçlı İşlem
Bu gruba seyrek saçlılar, saç ektirip yeterli yoğunluğa ulaşmamışlar, seyrek saça sahip alopecia gibi saç hastalığı taşıyanlar, lokal saç kayıpları yaşayanlar girerler.
b-) Saçsız İşlem
Genel olarak kel diye tabir ettiğimiz üst kısmında hiç saçı bulunmayanlar, alopecia benzeri hastalıklar ile tamamen kafasında hiç saçı olmayanlar bu kategoriye girmektedirler.
Saç simülasyonunda Saçsız işlem özellikleri
Eğer kişi saçsız ise zaten uygulama tüm dünyada yapıldığı üzere “kafaya saç varmış da sıfır numara ya da -1 numara traşlanmış gibi görünüm vermek” olacaktır. Saçsız işlemde belirleyeceğimiz şeyler;
- Koyuluk oranı,
- Şakak hizasının nerde başlayacağı,
- Alın hizasının nerde başlayacağı olacaktır.
Saç Simülasyonunda saçlı işlem özellikleri
- Tuvalimin saçları ne kadar sıklıktadır?
- Saç rengi nedir?
- Saç teli kalınlığı?
Gibi konuları gözden geçirdikten sonra; Uygulama öncesi yaptıran kişiyle konuşurum.
- Saçlarını ne uzunlukta tutacaktır?
- Nasıl bir koyuluk, yoğunluk istemektedir?
- İstediği şeyler kendisinde yapılacak saç simülasyonunda doğal duracakmıdır?
Tüm bunları tartıp işleme başlarım.
Saç dövmesi el melekesi – işçilik gerektirir!
Yukarıda saydığım ön konsültasyon işleminden sonra saç simülasyonu işlemlerime başlarım.
Başarımın sırrı da aslında şurada gizli 22 senelik dövme sanatçısıyım. Mesleki yaşamımın ondördüncü senesinde saç simülasyonu işlemine başladım.
Dövme sanatında edindiğim tecrübe beni saç simülasyonunda “en iyi” yaptı.
Sadece Türkiye’de değil Dünya çapında en iyi pigmenter olduğumu iddia ediyorum.
Bu işlemi kimseden öğrenmedim. Türkiye’de ilk benim başlayıp 2011 yılında uyguladığımı düşünürsek, öğrenebileceğim birinin de olmadığını az çok anlayabilirsiniz.
Kendi mesleki kabileyet ve deneyimlerimi kullandığım bu işlemi Avrupa’da herhangi bir uygulayıcı yokken Norveç’te, İsveç’te, Almanya’da, Belçika’da ve Fransa’da ilk ben uyguladım.
Daha da geliştirerek uygulamaya devam ediyorum. Acemilik yıllarımda yaptığım işlemlerde gördüğüm eksiklikleri çok hızlı giderdim.
Ezberci olmamak, işlemin özüne mantıkla yaklaşmak en iyiye ulaşmamda bana hız kazandırdı.
Bir cevap yazın